Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Projecte

Futbol mixte, autogestionat i d’iniciativa popular

El projecte està obert a tots els infants d’edats compreses entre els 4 i 14 anys que ho desitgin. Tot i això, les places són limitades per poder oferir un acompanyament proper i personalitzat.
El nostre projecte treballa els valors socials a través de la pràctica de l’esport, concretament del futbol, i està pensat com a quelcom lúdic, com un espai d’oci, de joc, però també de formació i de reivindicació. 

L’Escola Futbol Caserna neix a l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil de Sabadell, era una activitat reivindicativa, després que entitats i col·lectius de la ciutat li donessin vida i l’obrissin a la ciutat després d’anys d’abandonament.  

El col·lectiu Escola Futbol Caserna està format per totes les famílies dels infants que participen dels entrenaments, a més a més dels formadors, que també són pares i mares.

Les famílies tenim un paper molt actiu, ja que som les encarregades de donar resposta a les necessitats que puguin anar sorgint.

Ens organitzem per comissions

Organització de partits amistosos. Juguem almenys un al trimestre amb altres equips, siguin clubs formals o projectes semblants.

Comunicació del col·lectiu, xarxes, web i material de difusió.

Logística, encarregats d’aconseguir equipacions, material i tot el que es necessiti.

Formadores, són persones voluntàries que s’encarreguen d’elaborar la metodologia i les dinàmiques de les sessions.  

Comissió de projecte, encarregada de determinar-ne l’evolució futura.

Benvinguda, per donar la benvinguda a les noves famílies del projecte.

Finançament i cost de l’activitat

Ens financem amb les quotes voluntàries aportades per les famílies. Es tracta d’un pagament inicial de matricula de 10 euros i un pagament mensual de 5 euros sempre que la família ho pugui assumir. Aquests diners s’utilitzen per comprar material pels entrenaments i per llogar instal·lacions esportives per fer partits amistosos.   

No participem a cap lliga ni competició. Tot i això, cada trimestre juguem 3 partits amistosos.

Com ho fem?

Dinàmica molt comunicativa on se’ls fa reflexionar constantment del perquè fem les coses i on es genera un espai d’escolta activa de les necessitats i inquietuds que puguin tenir els infants.

Autonomia: Es busca la implicació en tot el què passa a la sessió. Se’ls fa independents, que la seva participació sigui significativa. Es fomenta que siguin els propis infants els que hagin de prendre decisions i trobar solucions. 

Responsabilitat: Es fomenta que cada infant es faci responsable del bon funcionament del grup. El grup no ha de permetre segons quines actituds i comentaris. No hi ha àrbitre ni estan pendents de la intervenció d’un adult i per tant se’ls fa responsables que el joc es pugui desenvolupar amb normalitat. Són els infants els que s’autogestionen dels possibles conflictes o situacions que van sorgint. El paper dels adults és de simples acompanyants i vetllar perquè no es produeixin situacions injustes per desequilibris en els rols de poder.

Respecte: És un element clau per a què hi pugui haver joc. Es fan dinàmiques col·lectives per assegurar que totes les persones es sentin respectades i per a què el grup vetlli pel benestar de tots els seus membres.

Generem un espai de capacitació: Intentem que totes les persones puguin exercir i desenvolupar les seves capacitats reforçant la seva autoestima. No focalitzem la mirada en els errors sinó en l’esforç i l’aprenentatge. Observem la individualitat a partir de la capacitat de millorar, el sacrifici o la superació defugint de la idea del millor o el primer. 

Treball amb les famílies: S’intenta que els infants gaudeixin de l’activitat sense pressions externes. Es fomenta un canvi en el focus i vocabulari cap a l’infant.

(Fomentem preguntes com: T’ho has passat bé? T’has esforçat? Què has après avui? En comptes de: Has guanyat? Has marcat algún gol? Has sigut el millor?).

Joc col·lectiu i cooperació: Fomentem el treball en equip i les dinàmiques cooperatives. Qüestionem els comportaments individualistes i reforcem la importància del col·lectiu per sobre de les individualitats. Posem èmfasi en la importància de cada una de les persones per assolir objectius i reptes comuns. 

Diversió: Volem jugar i divertir-nos. La canalla es socialitza amb els altres joves de la seva edat en un ambient sa on tothom es diverteix, independent del seu nivell tècnic o físic.

Què diuen de nosaltres

El projecte de l’equip de Futbol la Caserna s’emmarca en l’autogestió i la idea de crear un club en el qual l’esport estigui a l’abast de tothom, lliure de sexisme i de racisme, capaç de generar vincles de companyia i de treball en equip.

Jordi Collell, Fosfury

No està plantejat com un club o una escola de futbol convencional, amb l’aspiració de formar futbolistes professionals, sinó que està pensat més com a quelcom lúdic, un espai d’oci, de joc, també de formació, però sense la pressió d’un club més tradicional.

Noel Eduardo, CRÍTIC

El segle XXI aquest esport s’ha convertit en un negoci globalitzat, arribant a mercats com l’asiàtic i nord-americà. Una màquina de generar milions que atrau tota mena d’inversors i acaba engolint els valors impregnats en l’esport. Tornar el futbol al pati i que la canalla “s’ho passi bé i jugui” és el que busca.

 Albert Hernàndez, Nació Digital

Construïm junts


A %d bloguers els agrada això: